Lastige gesprekken met ouders
Deze strategische pijlers staan centraal bij deze training:
Korte inhoud:
Omgaan met ouders gaat meestal goed, maar kan soms wel eens als lastig worden ervaren. Hoe reageert u bijvoorbeeld op ouders die nogal mondig of veeleisend zijn? Uit onderzoek blijkt dat veel leerkrachten wel eens lastige gesprekken moeten voeren, maar daar nauwelijks op zijn voorbereid. Zeker voor jonge startende leerkrachten is het vaak erg spannend. Dit komt ook omdat het nauwelijks aan de orde is geweest in hun opleiding.
Ouderbetrokkenheid gaat echter niet zozeer over gesprekstechnieken, maar vooral over eigen opvattingen en overtuigingen over ouders, en kennis van bepaalde psychologische processen. En dat gaat verder dan het oefenen van lastige gesprekken met ouders. Zoals pedagogiek meer is dan het oefenen van gesprekken met leerlingen. Werken aan ouderbetrokkenheid is vooral werken aan uw eigen beroepshouding en -kennis, die basis moet op orde zijn. Het alleen maar oefenen van gesprekken zonder deze basis heeft doorgaans weinig effect. U traint immers alleen vaardigheden zonder te begrijpen wat er precies gebeurt.
• Deelnemers weten na afloop wat ouderbetrokkenheid wel maar ook niet inhoudt.
• Deelnemers weten na afloop met welke psychologische processen ouders hebben te maken wat grotendeels hun (onhandig) handelen verklaart.
• Deelnemers weten hoe zij als professionals zelf risico’s veroorzaken waardoor een samenwerking met ouders soms tot spanningen leidt (te mondige ouders, veeleisende ouders enzovoort).
• Deelnemers reflecteren op hun eigen handelen ten aanzien van ouderbetrokkenheid, want het gedrag van ouders is doorgaans een afspiegeling van het teamgedrag (of van de individuele medewerkers).
• Deelnemers weten hoe ze ouderbetrokkenheid efficiënt en effectief vorm kunnen geven zodat spanningen kunnen worden voorkomen.
• Deelnemers zijn geïnspireerd om ouderbetrokkenheid waar nodig te verbeteren.
• Deelnemers voelen zich meer competent om met de ouders samen te werken, weten bijvoorbeeld op een effectieve manier (preventief) grenzen te stellen en begrijpen ouders beter in hun grensoverschrijdend gedrag.
In deze training krijg je zicht op nieuwe mogelijkheden van jouw persoonlijke communicatie met ouders. Je wordt sterker, flexibeler en vaardiger in al jouw gesprekken, maar zeker in de soms lastige gesprekken met ouders.